Käännös

Aktiiviset yleisötilat on sijoitettu ensimmäiseen kerrokseen näkyvästi, houkuttelevasti, ymmärrettävästi toivottamaan kansalaiset tervetulleeksi. Julkinen plaza rakennuksen edessä jatkuu rakennuksen sisätiloihin.

Klassinen, seesteinen kirjasto on sijoitettu täysikokoiseen ylempään kerrokseen. Ylempi kerros on rauhallinen ja mietiskelevä alue, joka leijailee kiireisen Helsingin keskustan yllä. Sillä on esteettömät, majesteettiset näkymät ympäröivään puistoon ja kaupunkiin.

Nämä kaksi kontrastista ja toisiaan täydentävää tilakokonaisuutta on luotu veistoksellisesta, konemaisesta puisesta volyymista, joka sisältää huonemaisia erikoistoimintoja sekä tukitiloja ylemmälle ja alemmalle pääkerrokselle.

Suomennettu englanninkielisestä alkuperäistekstistä kilpailun järjestäjän toimesta.
Translated from the original text in English by the Competition organizer

30 Responses to Käännös

 1. Timo Harkko says:

  Hei!

  Minusta Käännös sopii parhaiten ympäristöön. Tuo alue on jnkv
  sekava, kun on rakennettu monenmoista, varsinkin Kiasma pistää silmään.
  Käännös tuo harmoniaa ympäröivään maisemaan ja sopii hyvin Kansalaistorin jatkeeksi.

  • Johannes says:

   Haastatteluissa mm Maija Berndtsson on ilmaissut kantanaan “että pitäisi myös katsoa osoitetun kilpailualueen ulkopuolelle… Pitkä latotontti ei anna optimaalisia lähtökohtia pohjalle eikä toimintojen jatkuminen ulos, puistoon! N.o. makasiini-raunio olisi poistettava järkiperäisen tilan aikaansaamiseksi. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa oli useampia, monipuolisempia ja lupaavampia ehdotuksia kuin finaalin kuusi, joten lopullisissa valinnoissa olisi syytä katsoa niitäkin ideoita uudestaan.
   Itse “Kirjasto”-käsite tuo liian suppeat visiot; multimedia/elämystilastahan on nykyään kyse. – “Kännöksen” parveketerassi on erinoimainen lisäys kuten myös esitetty täysimitainen kattoterassi altaineen. Klassinen ulko-amfi-teaatteri olisi myös paikalle sopiva – Toivottavasti ei taas tehdä tynkä, ahtaan pimeä, supistettu, “kaikessa säästetty musiikkitalo”…

 2. Jaakko says:

  Mielestäni paras. Veistoksellinen ja selkeälinjainen. Toimii hyvin alueen keskipisteenä antaen verrattain kevyen vaikutelman suhteessa rakennuksen fyysiseen kokoon, mikäli ylemmän kerroksen toteutus on havainnekuvien kaltainen. Avarasta ja laajat, esteettömät näköalat tarjoavasta kirjastoratkaisusta ehdotonta plussaa. Modernisti käytetty puu materiaalina luo kaivattua kontrastia betonirakennusten keskelle. Go Käännös!

 3. Riku Jokinen says:

  Käännös on paras. Selvästi kokonaisuutena sopivin ympäristöön ja yksittäsenä rakennuksena tuo lisää Helsinkiin kaivattavaa mielenkiintoista ja rohkeaa arkkitehtuuria.

 4. Irja Louhio says:

  Luonnonvalo tärkeää kun lukee. Avautuu kaupunkiin päin, et ole ahdistettu seinien sisään. Ulkona tarpeeksi sateen suojaa ja sisällä valoisia yhteisiä tiloja. Hyvä

 5. Mikko says:

  Ensimmäinen kerros tuntuu hyvällä tavalla avoimelta, myös kadun puolelle. Oliko tämä ainoa ehdotus, jossa suuri sali on maantasossa, tuntuu toimivimmalta ratkaisulta? Ei näytä toimistotalolta, mikä on tärkeää tässä tehtävässä. Puu materiaalina kannatettava lasiseen Töölönlahden maisemaan.

 6. Pekka says:

  Yläkerros parasta, ulkohahmo myös vaikuttava. Välikerros vaikuttaa hiukan hämärältä ja sekavalta, mutta kapeassa rakennuksessa ehkä ok. Saunat on kyllä sijoitettu aika innotomasti…

 7. Eelis says:

  Ehkä ainoa ehdotus, jossa tuntuu ettei se kärsi pitkästä tontista. Pituutta on käytetty hyväksi pääidean kääntyvän puuseinän aikaansaamiseksi.
  Rakennuksen kolme eri kerrosta sijoittuvat aika selkeästi puuosan eri puolille. Ylin kerros näyttää hienolta, pehmeä kattoa ja terassi todella toimivat! Hieman kuitenkin mietityttää terassin koko ja varjostavuus.
  Puu materiaalina toimii ympäristössä parhaiten. Ensimmäinen kerros tuntuu luovan ihan viihtyisän tuntuista tilaa yhdessä makasiinin kanssa.

 8. Seppo says:

  Liian monumentaalinen. Sopii vapaampaan ympäristöön, jossakin Norjassa meren rannalla tämä voi toimiakin.

 9. Mikko says:

  Suurmuoto ei sovi millään lailla naapurirakennusten kanssa yhteen, mikä pahentaisi osaltaan Töölönlahden sekavaa ilmettä.

 10. Ari says:

  Kaikista ehdotuksista paras! Muotokieli ja rakennusmateriaalit ovat laadukkaita ja ympäristöön sopivia. Mikä minua miellyttää erityisesti on se, että rakennuksen seinät ja katto eivät ole vaakasuorat vaan ne poikkeavat rohkeasti ympäristöstä tuomatta kuitenkaan mitään ristiriitaista silmiin. Rakennus näyttää harmoniselta. Rakennus ei rajoitu pelkästään sisätiloihin vaan ikäänkuin jatkuu ulos torille ja yläkerrasta avautuu mahtavat näkymät kaupunkiin. Puu materiaalina on ekologista ja tätä päivää. Tämä tulisi valita voittajaksi ja rakennusvaiheessa suunnitelmasta ei saa poiketa! Käännös olisi Helsingin ja Töölönlahden ylpeys!

  • Pekka says:

   Julkisivussa itseäni mietityttää tuo puu kauttaaltaan käytettynä – miltä se näyttää muutaman vuoden kuluttua? Sisäänvedon suojassa varmaankin ok, mutta räystäättömillä seinillä?

 11. Ari says:

  Vielä täytyy lisää kommentoida, että helsinkiläisenä Käännös ja esim. Kallion kirjasto olisivat niitä kivoja kirjastoja, joissa kävisi mielellään ihan vain jo pelkän rakennuksen vuoksi. Tämä olisi myös kirjastorakennuksena parhaiten kansalaisia palveleva.

 12. Heikki says:

  Todella kaunis ehdotus. Mutta tuosta makasiinin tyngästä pitäisi kyllä päästä eroon (siis valitiinpa mikä tahansa näistä ehdotuksista). Se näyttää todella surkealta ja orvolta näyttävien modernien rakennusten keskellä.

 13. MM says:

  Sisätilat upeat, käyttäjää arvostavat. Kaupungin sydämeen avautuva parvekenäkymä hieno.

 14. AA says:

  Ehdotus on komea ja veistoksellinen mutta… Kirjaston käyttäjänä toivoisin, että sisätilojen suunnitteluun olisi satsattu enemmän. Kerrokset ovat jäsentymättömiä ja hallimaisia. Pimeästä matalasta völikerroksesta pitkä miinus.

 15. Katriina says:

  Onpa pelottava möhkäle. Raskas ja paikkaan sopimaton. Mietityttää minkälainen pienilmasto ja tuulisuusongelma syntyy rakennuksen edustalle.

 16. Jonah says:

  Käännös utgör en elegant kontrast till allt glas o metall i närheten! Anser oberoende att TRÄET skall vara det dominerande materialet!! Men innandömet har sina brister..förvirrande o lite planlöst..de andra förslagen hade bättre innandömen.

 17. KK says:

  Linnoitusmainen, ympäristöön melkoisen agressiivinen suurveistosrakennus. Kuvien perusteella teräsrakennus jonka laajat umpiseinät pystylaudoitettu. Suuret maasta kohoavat umpiseinät alueen parhaisiin maisemasuuntiin: Elielinaukiolle, suurelta osin Kansalaistorille ja pohjoiseen Töölönlahden maisematilaan! Näissä maisematiloissa ihmiset tulevat liikkumaan ja oleskelemaan.

  Toteutuvan keskustakirjaston toivoisi ihmisen skaala huomioon ottaen avautuvan kaikilla tasoilla mahdollisimman paljon tärkeisiin kaupunkikuvallisiin maisemasuuntiin. Ympäristöstä kirjaston sisälle ja kirjaston sisältä ympäristöön viestien positiivista kutsuvaa vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä ja avoimmuutta.

 18. Antti says:

  Käännös on selkeästi komein ja toiminnoiltaan punnituin esitys ja toisi kansainvälistä tasoa Töölönlahdelle sitten Kiasman rakentamisen. Yllättävän monta heikkotasoista työtä on otettu toiselle kierrokselle, toivottavasti musiikkitalokilpailun antikliimaksi ei toistu. “Käännöstä” tekijöineen ei vallitsevassa tilanteessa yksinkertaisesti voi jättää valitsematta.

 19. Ian says:

  This is a strange competition entry. It is a mess without spatial ideas. One floor seems to be almost dark. Where is the library?
  The wooden façade is pathetic. Is it Finnish national romanticism?

 20. Teemu Siltanen says:

  Eikö tämä ole jo nähty? Norjassa? Toivoisin rakennusta, jota voisi sanoa Helsingin omaksi, eikä naapurilta lainatuksi.

 21. MWare says:

  Beautiful and original Library – I like the Finnish tradition and courage to use wood in Public buildings!!

 22. Maija Kairamo says:

  Käännös on näistä kuudesta paras. Puun runsas käyttö antaa rakennukselle ja sisätiloille inhimillistä lämpöä ja varmasti myös akustista pehmeyttä. Kokoaa myös Musiikkitalon, Kiasman ja Sanomatalon rajaaman aukion luontevammin ja “suomalaisemmin” kuin muut ehdotukset. Onhan kysymys itsenäisyyden juhlavuoden projektista ja kilpailuohjelma painotti “symbolisuutta”

  Olen sitä mieltä että Postitalo olisi paremmin sopinut keskustakirjastoksi, mutta jos näistä pitää valita niin Käännös on suosikkini.

 23. Gilbert says:

  Ei tällaista puurakennusta Helsingin keskustaan – Narikkatorilla oleva kappeli riittää mainiosti.

 24. AV says:

  Tällaisen jättimäisen ja umpinaisen seinä-katosrakennelman lähellä ja alla
  tuntee kyllä itsensä varmasti pieneksi ja nöyräksi tuulen pyöriessä. Pelottava.
  Helsingin ydinkeskustaan tulevaisuuden kirjasto ja Suomen itsenäisyyden
  100v-juhlavuoden symboli helsinkiläisille ja muille kansalaisille. Että….

 25. whoah this blog is fantastic i like reading your articles. Keep up the good paintings! You understand, a lot of people are hunting round for this info, you could aid them greatly.

 26. Merja says:

  Käännös on ehdottomasti paras ehdotus, rauhallinen, selkeä ja seesteinen.

Kirjaudu sisään

Salasana hukassa?